miercuri, 30 noiembrie 2011

Obiceiuri de Sfantul Andrei


Sarbatoarea Sfantului Andrei (30 noiembrie), cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Isus pe teritorului Daciei, s-a suprapus pe sarbatoarea unei mari divinitati precrestine, personificare a lupului. Numele zeului geto-dac nu se mai cunoaste, insa au dainuit o multime de traditii si obiceiuri, care nu au valente crestine. 
In Oltenia, copiii taie ramuri de pomi fructiferi si le pun in apa, in casa, sa infloreasca pana de Sf Vasile pentru a putea sorcovi cu ele. 

 
In Bucovina, femeile nu torc cu cateva zile inainte, iar  de Sf Andrei nu matura, nu duc gunoiul din casa, nu se piaptana pentru a nu aduce lupul prin apropiere. In seara de 29-30 noiembrie are loc o petrecere, gen Revelion cu mancare si bautura multa. Baietii neinsurati, care participa, aduc in caciuli capatani de usturoi si le pun intr-o covata. In timp ce tinerii petrec, o batrana pazeste covata plina de usturoi, toata noaptea, la lumina unei lumanari. A doua zi, in zori, tinerii se prind in hora si este "jucata" covata de un flacau. Usturoiul este impartit la toti care au participat si dus acasa cu mare grija, pus la icoane, folosit ca leac impotriva bolilor sau pentru descantece si vraji. Astfel in unele localitati cand fetele sosesc acasa de la Pazitul usturoiului, seamana un catel de usturoi priveghiat toata noaptea, intr-un cocolos de aluat. Dupa felul in care incolteste si creste acest usturoi, se fac prognosticuri de maritis.
Pentru ca spiritele rele sa nu se cuibareasca in case, femeile intorc seara toate oalele si canile cu gura in jos. Scot din soba cenusa calda de peste zi, pentru ca spiritele nelinistite sa nu-si gaseasca adapost la caldura. Alteori, imprastie resturi de piine prin curte, pentru ca spiritele flaminde sa nu caute prin camari de mancare.
In unele zone, in podul casei sint urcate 12 cepe sanatoase, la fel de mari, care sint lasate acolo pina in seara de Craciun, cind se afla rezultatul. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit luni favorabile recoltei.

La multi ani celor care poarta numele Sfantului Andrei!

Un comentariu:

  1. E asa da!!
    Un articol cu si despre mine! :)))

    1. sunt Andrei
    2.obiceiurile de care spuneai..cu Oltenia..
    sunt oltean. )

    Multumesc pentru urarea de la sfarsitul postului tau.

    Te pup ( by cioc )

    RăspundețiȘtergere