marți, 8 noiembrie 2011

Buesti, un sat din Baragan. La ei vine Mos Craciun?


Sunt 10 ani de cand am fost acolo prima data. Buesti e un sat uitat de lume, in Baraganul prea secetos vara si prea batut de vant si viscol iarna, la 20 km de cel mai apropiat oras, Slobozia, judetul Ialomita.
Legatura oamenilor de acolo cu lumea este facuta de trei autobuze, mai bine spus "rate", in care vara mori de cald, iar iarna mori de frig. Uneori, iarna rata se opreste in campul viscolit pentru ca ingheata motorul, iar pasagerii pornesc pe jos. 
Doctorul vine de doua ori pe saptamana, marti si vineri, in restul zilelor, ai face bine sa nu te imbolnavesti. E un doctor venit din Republica Moldova si deserveste inca doua sate ale aceleiasi comune, Albesti si Marsilieni, in zile diferite. Farmacie nu au in sat, pentru o reteta compensata sau nu, oamenii din sat ar trebui sa plateasca 12 RON, transportul pana in Slobozia. 
Copiii din sat sunt mai norocosi cand sunt mici, insa norocul piere odata cu inaintarea in varsta. Merg la gradinita si scoala primara in sat, iar pentru a urma cursurile gimnaziale se duc in satul vecin, vreo 4-5 km. Vara circula cu "scolarita", o masina care ii duce si ii aduce de la scoala, iarna insa lucrurile se ingreuneaza. La orice ninsoare, polei, pornesc pe jos, deoarece "scolarita" nu poate urca o panta destul de abrupta care leaga cele doua sate.

Cititi si Mamica si gradinita 
             Because we care 
          O prietenie veche

Parintii, cei mai multi nu au un loc de munca, traiesc din agricultura, ajutorul social sau din alocatia copiilor. In Slobozia, ar fi si greu sa gaseasca un job dupa inchiderea mai multor fabrici, chiar si cei care locuiesc in oras, au o problema cu asta. 
Din aceasta cauza, copiii sunt sarmani, multi vin la gradinita incaltati in tenisi in plina iarna, imbracati cu geci subtiri, uneori rupte, care le-au ramas de la fratii mai mari. Dar le place sa mearga la gradinita, le place sa invete poezii, cantece, le place sa puna muraturi cu doamna, sa fac un pic de compot, sa mearga la padure primavara si sa culeaga ghiocei, sa participe la concursuri. Multi nu au banuti de pachetel, nici vorba de banuti pentru a participa la concursuri, desi sunt isteti si ar putea castiga. 

Cand unul lipseste de la gradinita, doamnei ii vin in cap doua intrebari: a racit sau i-a spalat mama hainutele si nu au avut timp sa se usuce. 

Impresionat de povestea lor, Mosul le-a rugat pe fetele de la Because we care sa il ajute sa le faca lor şi copiilor din Marsilieni, un sat la vreo 10 km distanta,  o surpriza de Craciun. Prin urmare, pe 10 decembrie, speram ca sania Mosului se va opri si in curtea gradintelor din Buesti si Marsilieni incarcata cu multe bunatati, jucarii si hainute. Pentru cei care vor sa il ajute pe Mos cu banuti, jucarii sau hainute de la copii lor, sunt rugati sa ia legatura cu Ramona, Lili sau cu mine.
Dupa ce isi vor fi trimis scrisorile catre Mos Craciun, asa cum fac in fiecare an, in a doua saptamana din noiembrie, o sa trag cu ochiul peste ele si o sa va povestesc si ce isi doresc acesti copii minunati.

8 comentarii:

  1. Felicitari pentru initiativa!
    Parerea mea este ca ai "zugravit" satul in culori putin cam inchise..
    Buiesti se afla la 18 km de Slobozia :P
    "Ratele" nu mai sunt acum asa cum spui tu (au fost in trecut...)
    Intr-adevar satul este "imbatranit" ca soarta multor sate de altfel...
    Mult succes cu operatiunea "Mos Craciun"!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru apreciere, insa nu cred ca am "zugravit" satul in culori prea inchise, asta e realitatea, din pacate. Ratele sunt exact asa cum le-am descris.O persoana foarte apropiata mie face naveta zilnic acolo si nu de putine ori autobuzul pe timpul iernii a ramas in mijlocul campului. Medicul vine acolo de 2 ori pe saptamana, farmacie nu au in sat, pentru oamenii de acolo 12 ron reprezinta o suma importanta, iar copiii de gimnaziu merg in alt sat la scoala. Poate am gresit la distanta, am retinut gresit si o sa si modific, in rest, tot ce am scris este foarte adevarat

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca mai exista educatoare care pun pasiune in ceea ce fac.Felicitari pentru mama ta

    RăspundețiȘtergere
  4. sti ceva, am o gramada de hainute de la copii, vine iarna, poate se va bucura cineva de ele, hai sa schimbam adresele pe privat?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Diana,

    adresa mea de email este steli.andrei@yahoo.com. Imi poti scrie acolo sa vedem cum facem. Ti-as fi scris eu, dar nu stiu unde :) Multumesc mult si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. bunicii din partea mamei sunt din buesti/buiesti. satul beneficiaza de cateva zone superbe: delurile dinspre bataluri, albesti si fostul lac privalul, paduri de-a lungul ialomitei spre albesti, un izvor cu apa ff gustoasa spre bataluri, un mic"defileu' de-a lungul ialomitei, si o lunca de la padure pana spre slobozia. am trait aici momente de neuitat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut,
    Va vb ca un foarte buna cunoscator al satului (mai nou comuna) Buiesti. Toate vacantele din copilarie le-am petrecut acolo si m-am simitit foarte bine, nu ca intr-o zona defavorizata sau ceva asemanator. Daca aceasta fundatie doreste sa faca bine cu adevarat celor care au nevoi eii propun sa merga in zona dintre Barlad si Adjud (Podul Turcului) sate: COSIŢENI, Feldioara, Gohor etc. Acolo sunt cu adevarat zone aflate la km intregi departare de oraş si de copii pe care i-aş fi ajutat eu personal dacă aşfi avut cu ce.
    Oricum vă mulţumesc că aţi făcut o bucurie copiilor din Bueşti, pt că un astfel d gest contează foarte mult în viaţa unui copil.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt catalin savulescu da nu mai este cum a fost acum sunt strazi asfaltate o parte altele sunt pietruite cand eram mic in vacanta la bunici cand ploua era numai noroi sa traiasca primaru.

    RăspundețiȘtergere