luni, 30 aprilie 2012

Limba geografica

Ati auzit pana acum de termenul de limba geografica? Ei bine, eu nu, pana acum cateva luni. Totul a inceput pe cand Alice avea 3 luni si jumatate si am observat ca pe limba ei au aparut un soi de afte. Am inceput sa o tratam cu glicerina boraxata cu nistatin si atata timp cat o foloseam, afta trecea, apoi, in vreo 2-3 zile aparea din nou. Ne-a vazut pediatrul, ne-a spus ca poate fi vorba de o ciuperca, am facut de vreo trei ori analize, insa niciodata nu iesea nimic. Lui Alice insa, nu ii trecea "afta". 
Daca la inceput a fost una, la urmatoarele eruptii erau doua sau chiar trei. In prima faza apareau niste puncte mici albe pe limba, apoi,in cateva ore, aratau ca niste mici cratere de vulcan, albe pe margine si in interior erau foarte rosii si perfect lucioase, papilele gustative nefiind vizibile. A doua zi toate cele trei mini cratere (poate nu ma exprim corect, insa chiar asa aratau) se uneau si ramaneau pe limba cateva zile. Ce m-a ingrijorat pe mine a fost faptul ca Alice a inceput sa manance din ce in ce mai putin, pana cand a refuzat mancarea de tot. De unde pornisem cu un copil care manca peste media normala a copiilor de varsta ei , am ajuns sa nu mai manance nimic. Am incercat sa schimbam laptele, foloseam Milumil, am trecut pe Aptamil, insa nu i-a placut si in final am ramas pe NAN HA, din care mananca si acum. Cert e ca aparitia acelor "afte" pe limba i-a scazut apetitul si o deranja vizibil la supt (mereu incerca sa isi duca tetina biberonului spre partea de limba neafectata, nu reusea mereu). Tot de atunci a inceput sa isi suga degetul. La inceput incerca sa isi atinga zona cu probleme de pe limba, apoi si-a dat seama ca ii place :)
Diagnosticul corect l-am primit de la dna dr Cristiana Mirica, de la Regina Maria (lucreaza si in Elias) si a fost acela de limba geografica. Ei i-a revenit foarte greu pofta de mancare, abia dupa ce a inceput sa nu o mai deranjeze prezenta leziunilor de pe limba. 
Din cate am citit eu, nu se cunosc cauzele care duc la aparitia limbii geografice si nici nu se trateaza (acest lucru ne-a fost confirmat si de dna dr). Copiii, de obicei, se nasc cu aceste leziuni si le au toata viata. La bebelusii , care nu s-au nascut cu limba geografica, in momentul in care aceasta se manifesta, s-a observat scaderea brusca a apetitului (a fost si cazul nostru). Unii au limba geografica tot timpul, la altii apar si dispar acele leziuni. La Alice am observat ca apar si apoi, dispar o perioada. Nu creeaza nici un fel de disconfort, insa, la unele persoane s-a constatat o sensibilitate la alimentele prea calde, prea condimentate sau citrice. Noi pana acum nu am observat vreo sensibilitate la citrice, alimente prea condimentate nu i-am dat inca si nici foarte calde.

Tarziu am aflat ca am si prieteni care au limba geografica si ca nu au nici un fel de problema sau disconfort, ceea ce m-a mai linistit.

13 comentarii:

  1. curaj! O sa fie bine! Reusiti voi sa invatati sa traiti cu aceste leziuni! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei,
      multumim mult pentru incurajari. Acum suntem chiar ok, insa atunci cand a aparut eram destul de panicata, mai ales ca nu manca nimic si nici nu era diversificata.

      Ștergere
  2. Si fetita mea de 4 ani are asa ceva. Am descoperit de curand. La dvs. cum a mai evoluat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      A evoluat foarte bine, nu au mai fost probleme. La ea apare si dispare uneori, in ultimul timp a fost chiar foarte rar. Insa ce pot sa spun este ca povestind cu mai multi prieteni am aflat ca sunt oameni cu limba geografica si ca se poate trai ok cu ea, fara complexe si alte nebunii. Mie de complexe imi era teama de fapt, dar e ok. Asa ca mult succes!

      Ștergere
  3. Va multumesc pentru raspuns. Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, doar de curand am descoperit articolul dumneavoastra si m-am gandit sa va las cateva randuri.
    La mine limba a avut acele pete ciudate inca de la nastere si da, in timpul copilariei mi-a fost mai greu, eram foarte sensibila la multe alimente, la sucuri, la apa minerala, la rece si cald si intr-un final asa pe la 6-7 ani tin minte ca ma deranja groaznic pasta de dinti. Dar in timp am descoperit (cred) mici trucuri cu ajutorul carora controlez destul de bine temperamentul limbii mele. Cert este ca am 22 de ani si traiesc foarte bine cu aceasta limba geografica, pot sa mananc si sa beau orice, oricat de picant/rece/fierbinte este, citricele nu ma mai deranjeaza iar inafara aspectului usor ciudat limba nu ma deranjeaza in niciun fel.
    Cat despre complexe (am vazut ca le-ati mentionat) ce pot sa va spun... nu exista. Cel putin nu in cazul meu sau al altor cunoscuti. Dupa parerea mea acesta micuta anomalie ar trebui tratata precum pistruii: exista si nu avem ce face in privinta asta, trebuie sa traim cu ea.
    O zi frumoasa in continuare si mult succes in viata micutei Alice.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna.am avut limba geographica 4 ani
    Vreau sa va spun,ca intradevar este o chestie inovensiva,dar care totusi are o cauza.
    Problema nu este limba,ci intestinul subtire al fetitei,Limba geographica de cele mai multe ori are o cauza digestiva peste 80% din cazuri,20 % infecti virale,candidoze etc
    Poate acum pentru fetita nu este ceva foarte important,dar odata crescand,si nerezolvand problema,o sa devina din ce in ce mai greu de suportat.
    Va sugerez sa faceti urmatoarele teste
    1-Sensibilitate la gluten/Intoleranta la gluten(is 2 chesti diferite)se testeaza anticoprii(nu costa mult)
    Sensibilitatea la gluten,e ca o alergie care se poate trata,in schimb intoleranta,nu o puteti trata
    2-Testati vitaminele b2,b6 si b12 si acidul folic
    Sa stiti ca limba geographica daca nu aflati cauza,nu o sa fie niciodata mai bine,ci mai rau,deoarece daca exista o carenta de vitamine,si nu o tratam,acea carenta devine din ce in ce mai mare,si afecteaza sistemic,nu doar local.
    Daca vreti mai multe detali despre Gt va sugerez sa lasati o adresa de mail,si va contactez eu
    Mentionez ca nu sunt medic,am fost pacient cu GT o lunga perioada de timp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna . Sunt mama unui baietel in varsta de 3 ani,caruia i s-a pus diagnosticul de,,limba geografica,, Doresc foarte mult sa luati legatura cu mine pentru a va intreba cateva amanunte despre ce ati scris. TEL: 0741056209. e-mail: adina.lorena@yahoo.com Va multumesc.

      Ștergere
    2. Ma intereseaza si pe mine. Fetita mea are limba geografica, am observat ca duce ce apar petele pe limba raceste (cred ca e legata de imunitate la ea). Adresa de e-mail este c_ginaraluca@yahoo.com. Multumesc

      Ștergere
    3. Buna Marius. Am si eu un baietel de 5 ani, care a fost diagnosticat acum 3 zile cu Limba Geografica. A aparut de iarna trecuta in urma unui tratament cu antibiotice. Medicul a spus ca nu e nici o problema, dar ma ingrijoreaza. Te rog f.f. mult, contacteaza-ma , poate ma poti ajuta cu niste sfaturi. e-mail: lgeta33@yahoo.com , Tel 0749 251 686. te rog f mult.

      Ștergere
    4. Azi băietelul meu in varsta de 1 an si 5 luni a fost diagnosticat cu limba geografică. Va rog mult sa imi oferiti mai multe detalii despre acest diagnostic. 0731594145 dedelina21@yahoo.com

      Ștergere
  6. Eu am 20 de ani si m-am nascut cu limba geografica . La inceput nu imi placea pentru ca simteam condimentele prea tare . Acum m-am obisnuit , cand mananc condimentat simt doar cum mi se umfla putin limba( dar mananc foarte condimentat ) .Si imi place. Chiar si prietenilor le place ;) In special iubitului :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere